Sausan

sausan

Sausan Kanaan Berg

Nedenstående digt af Mahmoud Darwich illustrerer meget godt, den sorg der er forbundet med at flygte fra sit hjemland og miste det. Mine bedsteforældre blev tvunget til at træffe denne beslutning. I 1948 måtte de flygte fra krig og ødelæggelse i Palæstina. De ankom til Syrien i 1949 med et lille barn (min mor) og en nyfødt dreng. Min bedstemor, Shahira, var så ulykkelig, at hendes mælk forsvandt, og hun var ikke længere i stand til at amme sin søn. På den tid var det ikke let at opdrive modermælkserstatning. Jeg kan kun forestille mig hendes frygt og forvirring.

År senere genkaldte hun sig stadig den sorg og tomhed, hun følte, da hun forlod sit hus i Haifa for aldrig mere at vende tilbage. Da jeg blev født, havde mine bedsteforældre, min mor og min far fundet sig til rette med deres nye identitet som flygtninge i Syrien. De var blevet syriske palæstinensere .

Nu bor jeg i Danmark. Jeg kom hertil som flygtning for 25 år siden. I dag er jeg dansk statsborger. Jeg stiller ofte spørgsmålstegn ved min identitet, både i relation til min historie og det nye hjem jeg har fundet i Danmark. Og jeg tænker på, hvem jeg ville have været, hvis mine bedsteforældre aldrig havde forladt Palæstina, hvis de aldrig var taget til Syrien, og hvis jeg aldrig var kommet til Danmark

Læs digtet af Mahmoud Darwich her

Sausan Kanaan Berg er er syrisk palæstinenser, født i Homs i Syrien, kulturel reporter, arbejder for lokale aviser i Danmark, arabisk-svensk web-tv og Öresundspuls. Har en kandidatgrad i engelsk fra Københavns Universitet, en B. A. i engelsk og teatervidenskab fra University of Namibia. Står bag det interkulturelle videoprojekt SALAAM MED JER, der har som mål at bygge bro mellem alle danskere fra forskellige kulturelle og etniske baggrunde. Du kan følge Sausan og hendes projekt via facebook.